Contact me!

For bookings or other info please contact Jan Blom:
phone: +31 6242 35559
email: hijbestaatal@upcmail.nl
or use the form underneath.

Over Jan Blom

Wie wel eens na zessen van de Ceintuurbaan naar het Amsterdams Concertgebouw rijdt kent het werk van Jan Blom. De beschilderde gesloten lamellen tonen advocatenkantoor Plasman op de hoek precies zoals het eruit ziet met de lamellen open. Deze magistrale trompe l’oeuil is slechts een voorproefje van zijn talent. Want de kunstenaar en visualizer heeft een groot en vooral wild oeuvre.

Blom werd in ’63 geboren met een creatieve geest en veel tekentalent. Al jong versierde hij het budget om concerten te omlijsten met zijn uitzinnige decors. Op de vrije academie verfijnde hij zijn schildertechniek, maar zijn doel was de Rietveld. Hondsbrutaal stapte hij daar de schilderles binnen nog voor hij was aangenomen. Dit fanatisme loonde. In ’92 studeerde hij af na experimenten met schilderkunst, video, film en performances en een intensieve uitwisseling met het San Fransisco Art Institute.

Met oa zijn kunstcollectief ‘beide kunstenaars’ maakte hij spraakmakende exposities in binnen en buitenland. Zijn filminstallaties verschenen in de ‘housescene’ en voor Club Roxy maakte hij kunstwerken als ‘Supermen meets girl’. Hij daagde galerie bezoekers uit tot bokswedstrijden en haalde de landelijke pers met de controversiële filminstallatie ‘Paren’. Maar zijn grensverkennende aanpak werd niet altijd gewaardeerd. Moe van de conservatieve kunstfondsen, besloot Blom zijn geluk te beproeven als visualiser in de reclame. Wat begon als pure kostwinning mondde uit in liefde voor het vak waarin al zijn talent tot z’n recht komt.

Blom blinkt uit in het verbeelden van lichaamsdynamiek en is dan ook de favoriet van grote sportmerken als Nike, Adidas en Asics. Maar ook andere grote merken als Heineken en Coca Cola waarderen de verfijnde expressie van zijn mensen. In zijn werk wordt humor nooit cartoonesk. Intuïtief weet hij ideeën visueel te versterken, meer te tonen in minder tijd en de beste camera posities te kiezen. Door zijn inzicht en snelheid is hij een veelgevraagd schetser van shooting boards voor directors. En omdat hij zijn tempo goed inschat komt niemand voor verassingen te staan. Of het moet de verrassing zijn van de verbluffende kracht van zijn werk.